a preview of the site for open graph data
proizvod
Een blog over het
schrijven van een boek
Blog

Herinneringen

11 oktober 2017

Het schrijven is lastiger geworden omdat ik in een periode ben beland waarbij zoveel gebeurt in verschillende realiteiten en gelaagdheid dat zelfs de realiteit van het schrijven zelf nogal verwart. Ik ben het verhaal, niet andersom.

Ik moet gaan teruglezen. De misplaatste arrogantie, om de kwaliteit als beginnend schrijver, maakt zich weer een beetje meester van mij. Hierdoor sta ik mijzelf toe een minder goede kwaliteit te overleggen. Ik merk dat ik steeds vaker moet schrijven wanneer het mij te binnen valt. Het is een bepaalde flow. Steeds vaker spring ik ineens van de bank en schrijf dan snel een aantal woorden in mijn schrift.  Een verhaalboom en pionnen.

Otranto, 250 pk, minimalisme, Zlatan.

Steeds meer herinneringen komen terug. Ik zie het behang weer, ik ruik het ontbijt van Donja, de schilderijen en de herrie in de clubs in Tirana.

Het boek vult zich langzaam met het juiste en beste materiaal dat steeds beter herschreven wordt. Realistischer dan de waarheid kan niet.

Ik ervaar ook het probleem dat schrijvers ervaren. Totale black out of het gebrek aan motivatie. De omgeving komt met tips. Elke dag een paar bladzijdes. Alsof ik het leuk vind om elke dag te herbeleven. Het is net alsof ik lekkere seks heb en ineens steeds de wekker gaat. Morgen gaan we verder, dat werkt niet. Het schrijven van een deel kost mij minimaal tien uur, dan nog heb ik alleen de ruwe opzet van een deel van het verhaal dat nog een paar keer herschreven moet worden.

Komt dit boek er ooit wel?

Blijf op de hoogte

Als er een update is van het blog (of beter: hard nieuws over het boek), sturen we je meteen een kort berichtje.

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze Privacyverklaring.